Zöldséges-rizses tofu ropogós friss zöldségekkel


 Hozzávalók (4 adaghoz):
  • 1 bögre (kb. 200 g) rizs (szárazon mérve)
  • 300 ml víz (1,5-szeres mennyiség)
  • 1 ek olaj
  • 100 g tofu (felkockázva én füstöltet használtam ebben a receptben)
  • 200 g brokkoli (apró rózsákra szedve)
  • 1 tk fokhagymapor
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 tojás (rántottának elkészítve, villával összetörve)
  • 2 ek világos szójaszósz
  • 1-2 tk Sriracha szósz
  • 70-80 g szárzeller (felaprítva)
  • 4-5 db hónapos retek (vékonyan szeletelve)
  • 1 tv paprika (apró kockákra vágva)
  • 1 közepes sárgarépa (apróra vágva)
  • Pár csepp lenolaj (tálaláskor, az omega-3 zsírsavtartalom növeléséhez)

Elkészítés:

  1. Rizs főzése:

    • A rizst alaposan öblítsd át, majd főzd meg 1,5-szeres mennyiségű vízben.
    • Amikor megpuhult, fedd le és hagyd állni 5 percig, majd keverd át.
  2. Tofu és brokkoli pirítása:

    • Egy tapadásmentes serpenyőben hevíts fel 1 ek olajat.
    • Add hozzá a felkockázott tofut, pirítsd 2-3 percig, amíg kissé aranybarna lesz.
    • Add hozzá a brokkolit és a fokhagymaport, majd sózd, borsozd.
    • Pirítsd további 3-4 percig közepes lángon.
  3. Tojásrántotta elkészítése külön:

    • Egy másik serpenyőben készítsd el a tojásrántottát.
    • Törd össze villával apró darabokra.
  4. Összeállítás:

    • A tofus brokkolihoz add hozzá a főtt rizst.
    • Locsold meg szójaszósszal és Sriracha szósszal, majd pirítsd 3-4 percig.
    • Keverd hozzá a tojásrántottát, és pirítsd át együtt 1 percig.
  5. Friss zöldségek hozzáadása és tálalás:

    • Ha kicsit hűlt keverd hozzá a nyers zöldségeket: retket, szárzellert, paprikát és répát, ezekkel már ne főzd.
    • Locsold meg egy kevés lenolajjal.
Én ezt előző nap másnap reggelire készítettem, ez esetben a lenolajat ne tedd rá ha másnap tervezed újra melegíteni és a roppanós zöldségeket is érdemes félre tenni kis dobozba (retek, répa, zeller, paprika), hogy ezeket ne kelljen át melegítened a többi hozzávalóval együtt. 

A végén tálaláskor szórtam rá egy kevés kb. 1 gramm magkeveréket amiben mák, lenmag, szezszámmag volt. 

Tápanyagértékek (1 adag, kb. 380 g):

(Egyedi értékek az alapanyagok tápanyagtartalmától függően változhatnak.)

Tápanyag Mennyiség
Energia ~390 kcal
Fehérje ~20 g
Szénhidrát ~50 g
Zsír ~12 g
Rost ~6 g
Omega-3 (ALA) ~0,8 g
Vas ~3,5 mg
Kalcium ~120 mg
C-vitamin ~45 mg
Kálium ~600 mg
Folsav ~80 mcg

Ez az étel jól kiegyensúlyozott, tartalmaz komplex szénhidrátokat, növényi és állati fehérjét, valamint sok rostot és mikrotápanyagot. Tökéletes tápláló fogás lehet! 🍛🥦


Jogi nyilatkozat
A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után.
Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot flexiveganbalance@gmail.com címen. 

Megjegyzések