A bolti müzlik és granolák gyakran tele vannak hozzáadott cukorral és tartósítószerekkel, pedig egy igazán tápláló és ropogós granolát otthon is elkészíthetsz! Ez a házi granola recept tele van fehérjével, rostokkal és értékes tápanyagokkal – ráadásul elképesztően finom is. A tökmag és a chia mag kiváló növényi fehérjeforrások, a goji bogyó és a mazsola pedig természetes édes ízt adnak neki. Nézzük, hogyan készítheted el!
Házi granola recept
Hozzávalók:
- 2 nagy banán (kb. 270 g, meghámozva)
- 200 g zabpehely
- 50 g goji bogyó
- 50 g mazsola
- 100 g tökmag
- 50 g chia mag
- 50 g méz (vagy rizs-/agavészirup a vegán verzióhoz)
- 50 g kókuszchips vagy kókuszreszelék
Elkészítés:
- A banánokat pépesítsd villával, majd keverd el a mézzel vagy a választott növényi sziruppal.
- Add hozzá a zabpelyhet, tökmagot, chia magot, goji bogyót, mazsolát és a kókuszt, majd alaposan keverd össze.
- Egy nagy méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral, és egyenletesen oszlasd el rajta a keveréket.
- Előmelegített légkeveréses sütőben süsd 160 fokon 20 percig.
- Keverd át a granolát, majd süsd további 20 percig, hogy ropogós legyen.
- Figyelj rá, hogy ne égjen meg, majd hagyd kihűlni, és tárold légmentesen zárható edényben.
Tápértékek (50 g/adag, elpárolgás figyelembevételével):
Tápanyag | Mennyiség (50 g adagban) |
---|---|
Kalória | 218 kcal |
Fehérje | 6,5 g |
Szénhidrát | 28 g |
Rost | 5,8 g |
Zsír | 8,5 g |
Ez a granola tökéletes reggelire növényi tejjel vagy joghurttal, de akár önmagában is fogyaszthatod nassolnivalóként. Tele van fehérjével és rostokkal, így remek energiaforrás, amely hosszú időre eltelít! Próbáld ki ezt az egészségbombát, és élvezd a házi granola előnyeit minden nap!
A házi granola légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen körülbelül 2-3 hétig eláll. Ha a hűtőben tárolod, akár 1 hónapig is megőrzi frissességét. Fontos, hogy mindig jól zárd le, hogy ne veszítse el a ropogósságát.
Ez egy jókora adag, ha csak 1 főre készíted akkor a felét csináld meg az is jó néhány alkalomra elegendő lesz!
Megjegyzések