Erőleves vegán módra - ami hozza az igazi vasárnapi húsleves élményt!

 

Már többször próbálkoztam növényi alapon húsleves vagy csontleves jellegű levest készíteni. A korábbi próbálkozásaim is egész jól sikerültek, de mindig hiányzott belőlük az a testes, mély, húslevesre emlékeztető ízvilág. Ha kipróbálod ezt a receptet, garantálom, hogy meg fogsz lepődni, mennyire erőleves-szerű az alaplé!


Hozzávalók (7-8 adaghoz)

  • 1 tk kókuszzsír vagy olaj
  • 1,5 ek adalékmentes vegeta
  • 1/4 tk almaecet
  • 1/3 tk sötét szójaszósz vagy 1 ek világos szójaszósz
  • 2 tk sörélesztőpehely (nem lesz sajt íze, ne félj tőle!)
  • 7-8 szem egész bors + ízlés szerint őrölt bors, só
  • 2 nagy répa (kb. 350-400 g)
  • 1 nagy petrezselyemgyökér (kb. 300 g)
  • 1 közepes vöröshagyma (a belső barna héjával együtt, alaposan megmosva)
  • 100-150 g zellergumó
  • 50 g zellerlevél (én tartok a fagyasztóban , de ha nincs, akkor egy csokor petrezselyem is megteszi)
  • 1/2 tv paprika
  • 2 közepes burgonya (opcionális)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk füstölt só (opcionális, nem lesz tőle füstölt íze ekkora mennyiségben, de elmélyíti az ízeket, húsosabb jelleget ad).
  • 1 késhegynyi agar-agar vagy konjakgumi (opcionális, az állagot testesebbé teszi az ízét nem befolyásolja, max. negyed borsónyi!!)
  • 1-2 szem szegfűbors
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 6-7 szem egész koriandermag (opcionális, de mélyíti az ízeket)
  • 3 db kelbimbó vagy 1 nagy kelkáposztalevél (utóbbi jobb)
  • kb. 50 g karalábé gumó (nekem van itthon blansírozva fagyasztva ilyen célra)
  • 3-3,2 liter víz
  • Tálaláshoz: chili ízlés szerint + főtt tészta

Elkészítés

  1. Melegítsd fel a kókuszzsírt vagy olajat egy nagy lábasban.
  2. Dobd rá a felaprított zöldségeket, - kivétel burgonya - és pirítsd nagy hőfokon néhány percig, hogy intenzívebb ízük legyen.
  3. Öntsd fel kb. 3 liter vízzel, és add hozzá az összes fűszert.
  4. Forrald fel, majd vedd vissza a hőfokot, és legalább 3 órán át lassú tűzön főzd. A levesnek csak gyöngyözve szabad forrnia!
  5. Ha használsz agar-agart, a végén add hozzá, de csak egy nagyon kevés (késhegynyi) mennyiséget kevés hideg vízzel elkeverve (negyed borsónyinál semmiképp ne legyen több). Ettől nem lesz egyáltalán sűrű a leve csak "testesebb" mint a csontlevesé.
  6. Ha minden megpuhult akkor tedd bele a burgonyát és főzd puhára ha nem teszel bele akkor kezd el kiszedni a zöldségeket és szűrd le a leves levét.
  7. Külön főzd ki a durumtésztát, majd tálaláskor merj rá a forró levet és tegyél hozzá ízlés szerint a főtt zöldségekből.
  8. Az elpárolgott vizet főzés közben pótold, hogy megfelelő mennyiségű legyen a végén.

Tipp a még mélyebb ízért

  • Egy kevés szárított vargánya vagy 1 szem shiitake gomba tovább fokozhatja az umami ízt.
  • Ha szereted az Újházy-húsleves jellegű változatot, a leszűrt alaplébe főzhetsz még borsót és szeletelt csiperkegombát.

Tápérték (1 adag = kb. 400 g leves + 50 g főtt durumtészta)

TápanyagMennyiség/adag
Kalória165 kcal
Fehérje5,8 g
Szénhidrát31 g
Zsír2,6 g
Rost5,2 g

Ez a leves igazi meglepetés lesz, mert az íze elképesztően hasonlít egy húsos erőlevesre, mégis 100%-ban növényi alapú! Próbáld ki, és írd meg a tapasztalataidat! 😊

Nyilatkozat:

Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!

 Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (© megjelölés), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen.




 

Megjegyzések