Már többször próbálkoztam növényi alapon húsleves vagy csontleves jellegű levest készíteni. A korábbi próbálkozásaim is egész jól sikerültek, de mindig hiányzott belőlük az a testes, mély, húslevesre emlékeztető ízvilág. Ha kipróbálod ezt a receptet, garantálom, hogy meg fogsz lepődni, mennyire erőleves-szerű az alaplé!
Hozzávalók (7-8 adaghoz)
- 1 tk kókuszzsír vagy olaj
- 1,5 ek adalékmentes vegeta
- 1/4 tk almaecet
- 1/3 tk sötét szójaszósz vagy 1 ek világos szójaszósz
- 2 tk sörélesztőpehely (nem lesz sajt íze, ne félj tőle!)
- 7-8 szem egész bors + ízlés szerint őrölt bors, só
- 2 nagy répa (kb. 350-400 g)
- 1 nagy petrezselyemgyökér (kb. 300 g)
- 1 közepes vöröshagyma (a belső barna héjával együtt, alaposan megmosva)
- 100-150 g zellergumó
- 50 g zellerlevél (én tartok a fagyasztóban , de ha nincs, akkor egy csokor petrezselyem is megteszi)
- 1/2 tv paprika
- 2 közepes burgonya (opcionális)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 tk füstölt só (opcionális, nem lesz tőle füstölt íze ekkora mennyiségben, de elmélyíti az ízeket, húsosabb jelleget ad).
- 1 késhegynyi agar-agar vagy konjakgumi (opcionális, az állagot testesebbé teszi az ízét nem befolyásolja, max. negyed borsónyi!!)
- 1-2 szem szegfűbors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 6-7 szem egész koriandermag (opcionális, de mélyíti az ízeket)
- 3 db kelbimbó vagy 1 nagy kelkáposztalevél (utóbbi jobb)
- kb. 50 g karalábé gumó (nekem van itthon blansírozva fagyasztva ilyen célra)
- 3-3,2 liter víz
- Tálaláshoz: chili ízlés szerint + főtt tészta
Elkészítés
- Melegítsd fel a kókuszzsírt vagy olajat egy nagy lábasban.
- Dobd rá a felaprított zöldségeket, - kivétel burgonya - és pirítsd nagy hőfokon néhány percig, hogy intenzívebb ízük legyen.
- Öntsd fel kb. 3 liter vízzel, és add hozzá az összes fűszert.
- Forrald fel, majd vedd vissza a hőfokot, és legalább 3 órán át lassú tűzön főzd. A levesnek csak gyöngyözve szabad forrnia!
- Ha használsz agar-agart, a végén add hozzá, de csak egy nagyon kevés (késhegynyi) mennyiséget kevés hideg vízzel elkeverve (negyed borsónyinál semmiképp ne legyen több). Ettől nem lesz egyáltalán sűrű a leve csak "testesebb" mint a csontlevesé.
- Ha minden megpuhult akkor tedd bele a burgonyát és főzd puhára ha nem teszel bele akkor kezd el kiszedni a zöldségeket és szűrd le a leves levét.
- Külön főzd ki a durumtésztát, majd tálaláskor merj rá a forró levet és tegyél hozzá ízlés szerint a főtt zöldségekből.
- Az elpárolgott vizet főzés közben pótold, hogy megfelelő mennyiségű legyen a végén.
Tipp a még mélyebb ízért
- Egy kevés szárított vargánya vagy 1 szem shiitake gomba tovább fokozhatja az umami ízt.
- Ha szereted az Újházy-húsleves jellegű változatot, a leszűrt alaplébe főzhetsz még borsót és szeletelt csiperkegombát.
Tápérték (1 adag = kb. 400 g leves + 50 g főtt durumtészta)
Tápanyag | Mennyiség/adag |
---|
Kalória | 165 kcal |
Fehérje | 5,8 g |
Szénhidrát | 31 g |
Zsír | 2,6 g |
Rost | 5,2 g |
Ez a leves igazi meglepetés lesz, mert az íze elképesztően hasonlít egy húsos erőlevesre, mégis 100%-ban növényi alapú! Próbáld ki, és írd meg a tapasztalataidat! 😊
Megjegyzések