Kolbász 1.0: Az első ínycsiklandó verzió, ami megváltoztat mindent – de jön a folytatás!


Vegán Sült Kolbász 1.0: Tökéletes ízek, hús nélkül!

Hozzávalók:

  • 4 gerezd fokhagyma (kb. 12 g)
  • 1 közepes vöröshagyma (kb. 120 g)
  • 2 ek olaj (kb. 30 ml)
  • 133 g főtt bulgur (4x1/3 csésze)
  • 120 g száraz vörös lencse (3/4 csésze)
  • 1 ek fűszerpaprika (kb. 7 g)
  • 50 g száraz rizs (1/4 csésze)
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1/2 tk füstölt só (vagy 1 ek BBQ szósz)
  • 1/2 tk kala namak (opcionális)
  • 1/2 tk bors
  • 1-2 tk őrölt kömény ízlés szerint
  • 1 tk fokhagyma por (kb. 3 g)
  • 1 tk sriracha szósz vagy erős pista (opcionális)
  • 30 g szója liszt vagy csicseriborsó liszt (1/4 csésze) esetleg zabliszt
  • 1/2 tk természetes füst aroma (opcionális)
  • 7 db rizspapír

Elkészítés:

  1. Főzd meg a vörös lencsét és a rizst akár egyben.
  2. Egy serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát az olajon.
  3. A főtt bulgurt, lencsét, rizst, pirított hagymát és a fűszereket (fűszerpaprika, bors, fokhagyma por, kömény, füstölt só vagy BBQ szósz, kala namak, füst aroma) keverd össze, tedd bele a 4 gerezd zúzott fokhagymát. Ha szereted a csípőset, adj hozzá sriracha szószt vagy erős pistát.
  4. Ha a massza kéz melegre hűlt, add hozzá a szója lisztet (vagy csicseriborsó lisztet).
  5. Áztasd be a rizspapírt, majd egyenként tekerd fel a masszát rizspapírba. A kolbászok klasszikus formájához 7 darabra oszthatod el a masszát.
  6. Az olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire tedd a rizspapírral tekert kolbászokat. Hagyd szikkadni 15-20 percig.
  7. Az air fryerben 160 °C-on süsd 25 percig, olaj spray-vel megfújva. Ne tegyél túl sokat egyszerre, hogy ne tapadjanak össze. Ha sütőben tepsiben sütöd mindenképp használj sütőpapírt.
  8. Ha kisebb kolbászokat szeretnél, több rizspapírt használhatsz, és a masszát kisebb adagokra oszthatod.

Tippek:

  • Ha előre szeretnéd készíteni, a megsütött kolbászokat könnyen szeletelheted másnap, így akár rakott krumpliban vagy más ételben is felhasználhatod.
  • A főzelékekbe vagy levesekbe ne tedd, mert a rizspapír megpuhul és a töltelék szét fog esni.
  • Ha hagytad kihűlni kéz melegre és még túl lágy a massza, akkor tehetsz hozzá pluszban zablisztet vagy zsemle morzsát nekem nem kellett pont elég volt bele az az egy adag szója liszt. 

Tápanyagtartalom 1 darabra:

  • Kalória: kb. 251 kcal ----> egy átlagos húsos sült kolbász darabja 420-450 kalóriát tartalmaz, tehát ezzel szinte fele annyi kalóriát viszel be és ezek is "emberes"darabok lettek. 😊
  • Fehérje: kb. 6.67 g
  • Zsír: kb 4 g
  • Szénhidrát: kb 29 g

Ez a recept az első próbálkozásom a vegán sült kolbásszal, és bár még vannak ötleteim, hogyan fokozhatnám az állagot és ízhatást, biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz csalódni ebben a verzióban sem! 

Ne hagyd ki a következő változatot! Hamarosan érkezik egy még ínycsiklandóbb, fogyásbarát vegán kolbász recept!

Próbáld ki vagy mentsd el későbbre! 

 

Nyilatkozat:

Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!

 Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (© megjelölés), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen.

 

Megjegyzések