Krémes zöldbableves csicseriborsóval – laktató, ínycsiklandó és tejfölösen selymes! - vegán opcióval

Ha egy igazán tápláló, mégis könnyed levest keresel, amely tele van fehérjével és ízekkel, akkor ez a vegán zöldbableves csicseriborsóval tökéletes választás! Az enyhén füstös, magyaros ízvilágú leves egyszerre krémes és laktató, miközben tele van rostokkal és hasznos tápanyagokkal.

Miért imádjuk ezt a zöldbablevest csicseriborsóval?

  • Fehérjében gazdag a csicseriborsó és a tejföl vagy vegán alternatívája miatt.
  • Könnyen elkészíthető és egyszerű alapanyagokból áll.
  • Füstölt pirospaprikával és pirított csicseriborsóval magyaros ízvilágot kap.
  • Laktató, de nem nehéz étel – tökéletes ebédre vagy vacsorára!

Hozzávalók (kb. 4-5 adaghoz)

  • 1 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 450-500 g zöldbab
  • 200 g csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
  • 1 ek olaj
  • 1 tk adalékanyag-mentes vegeta
  • Só, bors ízlés szerint
  • 200 g tejföl vagy vegán tejföl/tejszín
  • 1 nagy ek liszt
  • Kb. 2.5 liter víz
  • Fél tk kömény
  • Fél tk majoranna
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 2 tk füstölt pirospaprika
  • 1 citrom leve
  • 4 kisebb gerezd fokhagyma
  • Friss vagy szárított petrezselyem

Elkészítés

  1. Pirítsuk meg a zöldségeket. Egy nagy lábasban hevítsünk 1 ek olajat, majd adjuk hozzá az aprított sárga és fehérrépát. Pirítsuk kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a zöldbabot, valamint az aprított fokhagymát.
  2. Fűszerezzük és főzzük. Szórjuk meg sóval, borssal, vegetával, majd öntsük fel kb. 2,5 liter vízzel. Fedő alatt főzzük kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  3. Közben készítsük el a pirított csicseriborsót. Egy tapadásmentes serpenyőben 1 ek olajon kezdjük el pirítani a csicseriborsót. A vége felé adjuk hozzá a köményt, fokhagyma granulátumot, majorannát, füstölt pirospaprikát, sót és borsot, majd vegyük le a tűzről.
  4. Habarjuk be a levest. Egy kis edényben keverjük el a tejfölt vagy vegafölt a liszttel kevés vízzel, és adjunk hozzá egy merőkanálnyit a forró levesből. Keverjük csomómentesre, majd öntsük vissza a levesbe. Forraljuk fel, hogy besűrűsödjön.
  5. Citromozzuk, majd tálaljuk. A végén adjuk hozzá a citromlevet azzal már ne forraljuk, keverjük át, majd tálaláskor szórjunk a tetejére a ropogós pirított csicseriborsóból.

Tápérték egy 450-500 g-os adagban

  • Kalória: 253 kcal
  • Fehérje: 7.6 g
  • Szénhidrát: 28.4 g
  • Zsír: 13.3 g

Tippek és variációk

  • Ha még krémesebb levest szeretnél, turmixolj le belőle egy kisebb adagot, majd keverd vissza.
  • A csicseriborsó fűszerezésén módosíthatsz – próbáld ki füstölt sóval vagy ötfšzűr-keverékkel is.
  • Ha gluténmentesen készíted, használj rizslisztet vagy csicserilisztet a habaráshoz.

Ez a zöldbableves tökéletes példa arra, hogy egy egyszerű, hagyományos étel is lehet fehérjedús, tápláló és isteni finom. Készítsd el, és oszd meg velem a véleményed!

Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (© megjelölés), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen.


Megjegyzések