Krémes zöldbableves csicseriborsóval – laktató, ínycsiklandó és tejfölösen selymes! - vegán opcióval
Ha egy igazán tápláló, mégis könnyed levest keresel, amely tele van fehérjével és ízekkel, akkor ez a vegán zöldbableves csicseriborsóval tökéletes választás! Az enyhén füstös, magyaros ízvilágú leves egyszerre krémes és laktató, miközben tele van rostokkal és hasznos tápanyagokkal.
Miért imádjuk ezt a zöldbablevest csicseriborsóval?
- Fehérjében gazdag a csicseriborsó és a tejföl vagy vegán alternatívája miatt.
- Könnyen elkészíthető és egyszerű alapanyagokból áll.
- Füstölt pirospaprikával és pirított csicseriborsóval magyaros ízvilágot kap.
- Laktató, de nem nehéz étel – tökéletes ebédre vagy vacsorára!
Hozzávalók (kb. 4-5 adaghoz)
- 1 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 450-500 g zöldbab
- 200 g csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
- 1 ek olaj
- 1 tk adalékanyag-mentes vegeta
- Só, bors ízlés szerint
- 200 g tejföl vagy vegán tejföl/tejszín
- 1 nagy ek liszt
- Kb. 2.5 liter víz
- Fél tk kömény
- Fél tk majoranna
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 2 tk füstölt pirospaprika
- 1 citrom leve
- 4 kisebb gerezd fokhagyma
- Friss vagy szárított petrezselyem
Elkészítés
- Pirítsuk meg a zöldségeket. Egy nagy lábasban hevítsünk 1 ek olajat, majd adjuk hozzá az aprított sárga és fehérrépát. Pirítsuk kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a zöldbabot, valamint az aprított fokhagymát.
- Fűszerezzük és főzzük. Szórjuk meg sóval, borssal, vegetával, majd öntsük fel kb. 2,5 liter vízzel. Fedő alatt főzzük kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Közben készítsük el a pirított csicseriborsót. Egy tapadásmentes serpenyőben 1 ek olajon kezdjük el pirítani a csicseriborsót. A vége felé adjuk hozzá a köményt, fokhagyma granulátumot, majorannát, füstölt pirospaprikát, sót és borsot, majd vegyük le a tűzről.
- Habarjuk be a levest. Egy kis edényben keverjük el a tejfölt vagy vegafölt a liszttel kevés vízzel, és adjunk hozzá egy merőkanálnyit a forró levesből. Keverjük csomómentesre, majd öntsük vissza a levesbe. Forraljuk fel, hogy besűrűsödjön.
- Citromozzuk, majd tálaljuk. A végén adjuk hozzá a citromlevet azzal már ne forraljuk, keverjük át, majd tálaláskor szórjunk a tetejére a ropogós pirított csicseriborsóból.
Tápérték egy 450-500 g-os adagban
- Kalória: 253 kcal
- Fehérje: 7.6 g
- Szénhidrát: 28.4 g
- Zsír: 13.3 g
Tippek és variációk
- Ha még krémesebb levest szeretnél, turmixolj le belőle egy kisebb adagot, majd keverd vissza.
- A csicseriborsó fűszerezésén módosíthatsz – próbáld ki füstölt sóval vagy ötfšzűr-keverékkel is.
- Ha gluténmentesen készíted, használj rizslisztet vagy csicserilisztet a habaráshoz.
Ez a zöldbableves tökéletes példa arra, hogy egy egyszerű, hagyományos étel is lehet fehérjedús, tápláló és isteni finom. Készítsd el, és oszd meg velem a véleményed!
Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (© megjelölés), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen.
Megjegyzések