Vegán, fehérjedús magyaros kolbász (szejtán nélkül, air fryerhez)

 

Hozzávalók: 38 db kolbászkához 

  • 100 g szójababliszt
  • 100 g csicseriborsó fehérje
  • 60 g barnarizs fehérje
  • 60 g bulgur (előfőzve, majd lecsepegtetve)
  • 40 g kölespehely
  • 2 tk útifűmaghéj + 6 ek víz
  • 2 tk lenmagliszt + 6 ek víz
  • 1/2 tk guargumi vagy xantán gumi (opcionális)
  • 1/4 tk repce lecitin (opcionális)
  • 1 tk füst aroma
  • 4 ek olaj 
  • 2 tk fűszerpaprika (édes vagy csípős)
  • 2 tk kömény
  • 2 tk majoránna
  • 1 tk kurkuma
  • 4 tk fokhagyma granulátum
  • 2 ek szárított hagyma vagy 1 kis fej hagyma (apróra vágva vagy reszelve)
  • Só, bors ízlés szerint
  • 350-450 ml víz vagy alaplé (zöldség)

Elkészítés:

  1. A bulgurt főzd meg, majd szűrd le.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat: szójababliszt, csicseriborsó fehérje, barnarizs fehérje, kölespehely, fűszerek.
  3. Add hozzá a hagymát, fokhagymát, füst aromát, olajat, majd keverd bele az előre beáztatott útifűmaghéjat és lenmaglisztet.
  4. Öntsd hozzá apránként a vizet/alaplevet, hogy formálható, nem túl nedves masszát kapj.
  5. Keverd bele a főtt bulgurt, hogy darabosabb legyen.
  6. Kanalazd a masszát a szilikon kolbászformába, jól nyomkodd bele ( ha nincs ilyened akkor oszd el 38 egyenlő részre és formázz belőle hengert vagy csináld kicsit hígabbra a masszát tedd egy zacskóba és nyomj belőle sütőpapírral bélelt tepsire csíkokat amiket vágj el késsel.)
  7. Air fryerben/légkeveréses sütőben: 160°C-on süsd kb. 20-25 percig, majd 180°C-on még 15 percig, hogy kérget kapjon.
  8. Hűlés után még szilárdabbá válik. 
(sütés előtti fotó, én befújtam olaj sprayvel a szilikon formákat így viszonylag könnyen ki tudtam szedni és tepsire tenni)

Ez a recept fehérjedús, darabosabb állagú, és sütés után szeletelhető lesz. Ha még szárazabb, keményebb állagot szeretnél, a sütés után pár napig hűtőben vagy szobahőmérsékleten száríthatod, majd felhasználás előtt össze morzsolhatod és megsütheted kolbász morzsának vagy át piríthatod. Ha egytálételbe teszed pl. rakott krumpli akkor pirítsd át és tedd a rétegek közé, de levesbe, főzelékbe ne tedd bele csak a legvégén tálaláskor, mert széteshet. 

Készíthetsz belőle csípős vagy mézes-chilis vagy "bajor" fehér változatot is. 

Egy darab vegán kolbász tápértéke a következő lesz:

  • Kalória: ~ 40.2 kcal
  • Fehérje: ~ 4.7 g
  • Zsír: ~  1.06 g
  • Szénhidrát: ~ 3.46 g
  • Cukor: ~ 0.19 g
Egy adag (4 db kolbász): 
  • Kalória: ~ 161 kcal
  • Fehérje: ~ 19 g
  • Zsír: ~  4.24 g
  • Szénhidrát: ~ 13.84 g
  • Cukor: ~ 0.76 g

Ez a számítás az alapanyagok átlagos tápanyagtartalma alapján történt.

Ez a vegán kolbász, az összetevőit tekintve, számos jótékony hatással bírhat az egészségre. Íme néhány előny:

  1. Magas fehérjetartalom: Az alapanyagok (például szójababliszt, csicseriborsó fehérje és barnarizs fehérje) gazdagok fehérjében, amely segíti az izomépítést, a sejtek regenerálódását, és hozzájárulhat az egészséges bélflóra fenntartásához is. Az étel segíthet a vegetáriánusok és vegánok számára biztosítani a szükséges fehérjebevitelt.

  2. Rostban gazdag: A kolbászban található összetevők, mint az útifűmaghéj, lenmagliszt és bulgur, gazdag rostforrások, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét. A rostok segíthetnek a rendszeres emésztés fenntartásában, csökkenthetik a székrekedés kockázatát, és hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez.

  3. Alacsony cukortartalom: A cukor mennyisége minimális, így ez az étel nem növeli jelentősen a vércukorszintet, ami segíthet stabilizálni az energiaszintet és csökkentheti az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát.

  4. Egészséges zsírok: Az olaj (főként növényi alapú olajok) egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek szükségesek a vitaminok felszívódásához, és támogathatják a szív egészségét. Az olajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak és esszenciális zsírsavak (például omega-3) csökkenthetik a gyulladásokat és támogathatják a kognitív funkciókat.

  5. Alacsony kalóriatartalom: Az étel kalóriaszáma viszonylag alacsony, így beilleszthető egy egészséges, kontrollált kalóriabevitelű étrendbe. Segíthet a testsúlykezelésben anélkül, hogy túlzott kalóriát vinnél be.

  6. Fűszerek jótékony hatása: A fűszerek (például fokhagyma, kömény, fűszerpaprika,kurkuma) nemcsak az étel ízét javítják, hanem antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő anyagokban is gazdagok. A fokhagyma például segíthet csökkenteni a vérnyomást, míg a kömény és a fűszerpaprika elősegítheti a jobb emésztést.

  7. Vitamin- és ásványi anyag tartalom: A köles, bulgur, lenmagliszt és a fűszerek különféle vitaminokat és ásványi anyagokat, például B-vitaminokat, vasat és magnéziumot biztosítanak, amelyek fontosak a vérképzéshez, az idegrendszer működéséhez és az izmok működéséhez.

Összességében ez a vegán kolbász egészséges, tápanyagokban gazdag étel, amely jótékonyan támogathatja az emésztést, a szív- és érrendszeri egészséget, az izomépítést és a testsúlyszabályozást.

Jogi nyilatkozat

A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után.

Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot flexiveganbalance@gmail.com címen. 


Megjegyzések