Ázsiai Hamis Ramen Leves – Vegetáriánus és Vegán Opcióval

 Ha szereted az ázsiai ízeket, de gyors és egyszerű levesre vágysz, akkor ez a hamis ramen tökéletes választás! Ebben a receptben megmutatom, hogyan készítheted el egy gazdag, umami ízű levest, amely vegetáriánus és vegán változatban is elkészíthető. Én évekkel ezelőtt is húsmentesen készítettem ezt általában még akkor is amikor nagy hús fogyasztó voltam, valahogy ez volt az a "gyors" leves ami felül múlta vagy legalább egy szinten volt egy 4 órás klasszikus húslevessel. Persze aki nem kedveli az Ázsiai ízeket vagy életében először kóstolt ilyet lehet nem így fog nyilatkozni de idővel garantáltan függőséget okoz, mégpedig jó értelemben, mert egy ilyen adag tápláló, nem túl sok a kalória tartalma, fehérjében gazdag és eltelít, plusz ha a téli időszakban náthásak vagyunk vagy valaki beteg akkor ezt szoktam elkészíteni picit több gyömbérrel és több nyers fokhagymával és aki bírja a csípőset annak extra adag chilivel esetleg pluszban valamilyen curry pasztával hogy változatos legyen az ízvilág (zöld vagy piros thai curry paszta passzol hozzá).

Hozzávalók a leves alaphoz:

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 kis marék zellerlevél

  • 1 szál szárzeller

  • 1 kisebb vöröshagyma (félbevágva, egy réteg barna héjjal együtt)

  • 1 csipet csillagánizs

  • ½ tk ötfűszer-keverék (elhagyható)

  • Fekete bors ízlés szerint

  • 1-2 tk ecet

  • 1 cm szelet gyömbér

  • 1 tk olaj

  • 2 tk vegeta

  • Só ízlés szerint

  • Késhegynyi szegfűszeg

  • 2 ek sötét szójaszósz

  • Vegetáriánus opcióhoz: 1 tk osztriga szósz + 1 tk halszósz

  • Vegán opcióhoz: 1-2 szárított shitake gomba vagy gombás szójaszósz + 1-2 csipet sörélesztő pehely

Zöldségek:

  • 1 közepes sárgarépa/fő

  • 100 g brokkoli/fő

  • (Alternatívák: pok choi, kínai kel, zöldbab, fejes saláta, jégsaláta, hónapos , kukorica,retek,spenót levél...)

Tofu:

  • tofu (kockára vágva, air fryerben vagy serpenyőben aranybarnára sütve) 40-50 g/fő

  • Marinád: 1 ek szójaszósz, 1-2 gerezd aprított fokhagyma, 1 tk szezámmag, 1 szál újhagyma, kevés chili, 1 ek édes chili szósz, pár csepp ecet (ez 180-200 g tofuhoz elég)

Tészta:

  • 120 g ramen tészta / rizstészta / chow mein főzve fejenként

Elkészítés:

1. Leves alap elkészítése

  1. Egy lábasban hevítsd fel az olajat, majd add hozzá a gyömbért, fokhagymát, szárzellert és vöröshagymát. Pirítsd pár percig.

  2. Öntsd fel 2 liter vízzel, majd add hozzá a szójaszószt és az összes fűszert.

  3. Fedő alatt főzd min. 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.

2. Zöldségek előkészítése

  1. A sárgarépát csíkokra vágva forrásban lévő vízbe dobd 1-2 percre, majd hideg vízbe tedd (blansírozd).

  2. A brokkolit szintén forró vízben főzd pár percig, majd hűtsd le.

  3. A leveles zöldségeket (spenót, pok choi, saláta) nem kell főzni, elég a forró levesben ráönteni tálaláskor.

3. Tofu marinálása

  1. A kockára vágott tofut air fryerben vagy serpenyőben süsd aranybarnára.

  2. Egy tálban keverd össze a szójaszószt, aprított fokhagymát, szezámmagot és újhagymát, majd forgasd bele a tofut. Hagyd állni.

4. Tészta kifőzése

  1. A választott tésztát a csomagoláson található utasítás szerint főzd ki.

5. Tálalás

  1. A levest szűrd le, majd forrald fel újra.

  2. Egy mély tányérba helyezd a kifőtt tésztát.

  3. Halmozd rá a répát, brokkolit, marinált tofut.

  4. Öntsd rá a forró levest.

  5. Ízlés szerint adj hozzá chili szószt vagy szárított chilit.

  6. Vegetáriánus verzióhoz tehetsz rá félbevágott főtt tojást, vegán változatnál tálaláskor adhatsz több tofut vagy pl. pirított barna csiperkét vagy pirított hagymát még pluszban.

Tápérték (1 adag, kb. 450 kcal) (ha 120 g főtt tészta, 100 g répa, 100 g brokkoli, fél tojás, 40 g tofu, 2-3 merőkanál lé, 10 g chili szósszal számolunk)

  • Fehérje: 21 g

  • Zsír: 10 g

  • Szénhidrát: 80 g

Ez a hamis ramen leves tökéletesen kombinálja az ázsiai ízeket egy könnyen elkészíthető, tápláló ételben. Rendkívül jól variálható, ha valami új zöldséget akarsz bevezetni az étrendedbe és nem tudod hogy készítsd el akkor tálald egy ilyen levesbe nem fogsz csalódni. Én mindig igyekszem mást tenni bele de még nem volt olyan zöldség ami ne passzolt volna ehhez az ízvilághoz. Készítsd el akár hideg napokon, vagy ha egy gyors, laktató ebédre vagy vacsorára vágysz! 🍜

 

 

Nyilatkozat:

Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!

A jelen blogon található tartalmak kizárólag információ tájékoztató és oktatási célokat szolgálnak. Az itt közölt tartalmak saját tapasztalataimon, kutatásaimon és nyilvánosan elérhető szakirodalmi forrásokon alapul, és nem minősül egészségügyinek, dietetikai vagy orvosi tanácsadásnak.

 Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (vízjellel ellátott), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen

Megjegyzések