Bab burger recept – Egészséges, fehérjedús és finom!

A növényi alapú ételek népszerűsége folyamatosan növekszik, és ha egy igazán laktató, fehérjedús, mégis egészséges alternatívát keresel a hagyományos hamburger helyett, próbáld ki ezt a bab burger receptet! Ropogós külső, puha belső, tele ízekkel és tápanyagokkal. Ráadásul air fryerben sütve lesz a legjobb állaga! Nézzük, hogyan készítheted el!

Hozzávalók (7 adaghoz)

  • 500 g főtt tarkabab (389 kcal)
  • 100 g zabpehely (345 kcal)
  • 40 g kókuszolaj (12 kcal) – bele dolgozva a masszába
  • 1 teáskanál (11 g) dijoni mustár (44 kcal)
  • 3 teáskanál (12 g) fokhagyma granulátum (5 kcal)
  • 1 mokkáskanál (2 g) fekete bors (2 kcal)
  • 1 evőkanál (6 g) útifű maghéj (natúr) (206 kcal) – segít az állag elérésében
  • 60 g csicseriborsó liszt (53 kcal) – a burger szilárdságához
  • 2 teáskanál (6 g) olaj (36 kcal) – a sütéshez
  • 20 g szójaszósz (189 kcal) – plusz ízfokozás
  • 30 g napraforgómag (hántolt, pörkölt, sós) – ropogós textúra és extra íz
  • ízlés szerint 
  • természetes folyékony füst vagy füstölt só (opcionális)

Elkészítés lépésről lépésre

1. Alapanyagok összedolgozása

Egy nagy tálba tesszük a főtt tarkababot, zabpelyhet, kókuszolajat, dijoni mustárt, fokhagymaport, borsot, útifű maghéjat, csicseriborsó lisztet, szójaszószt és a napraforgómagot. Kézzel alaposan összedolgozzuk, amíg jól formázható masszát kapunk. Ha túl száraz, pár csepp vízzel lazíthatjuk.

2. Burger formázása

A masszát 7 egyenlő részre osztjuk, majd kézzel vagy egy formázó gyűrű segítségével korongokat készítünk belőle.

3. Sütés serpenyőben vagy air fryerben

  • Serpenyős verzió: Olajozott tapadásmentes serpenyőben, közepes lángon, oldalanként 3-4 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
  • Air fryer verzió (ajánlott!): A burgereket vékonyan olajjal megkenjük vagy lefújjuk, majd 180°C-on 10-12 percig sütjük, félidőben megforgatva. Így kívül ropogós, belül pedig puha lesz.

Tálalási tippek

Tálald 2 toast szelet közt, friss zöldségekkel, házi vegán majonézzel vagy avokádókrémmel. Kísérőnek készíthetsz hozzá édesburgonya hasábokat vagy friss salátát.

Tápanyag tartalom (1 db esetén) 

~272 kcal 

~12 g fehérje 

~33 g szénhidrát 

~10 g zsír 

Tápanyag tartalom 1 adagra (2 szelet teljes kiőrlésű toast kenyérrel, 1-1 tk ketchup, mustár, kevés lila hagyma, kígyó uborka, paradicsom és 1 burger esetén):  

~ 451 kcal 

~ 18 g fehérje 

~ 62 g szénhidrát 

~ 15 g zsír


Miért érdemes elkészíteni?

Magas fehérjetartalom a babnak és csicseriborsó lisztnek köszönhetően.
Rostban gazdag, ami segíti az emésztést.
Egészséges és tápláló, nem tartalmaz feldolgozott adalékanyagokat.
Air fryerben sütve különösen ropogós és ízletes lesz!

Próbáld ki ezt a növényi burger receptet, és oszd meg a tapasztalataidat! 🍔🌱

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is! 😉

 

Nyilatkozat:

Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!

A jelen blogon található tartalmak kizárólag információ tájékoztató és oktatási célokat szolgálnak. Az itt közölt tartalmak saját tapasztalataimon, kutatásaimon és nyilvánosan elérhető szakirodalmi forrásokon alapul, és nem minősül egészségügyinek, dietetikai vagy orvosi tanácsadásnak.

 Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (vízjellel ellátott), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen



 

Megjegyzések