Füstös Tofu & Tavaszi Zöldség Kavalkád: A Legfinomabb Házi Pizza, Amit Ki Kell Próbálnod! 🍕🌿- Vegán opcióval
Füstölt Tofu Pizzával a Legfinomabb Húsmentes Élményért – Próbáld Ki Most!
Ha szeretnél egy olyan pizzát, ami nemcsak ínycsiklandó, de még egészséges is, akkor ne hagyd ki ezt a receptet! A füstölt tofu és a friss tavaszi zöldségek tökéletes harmóniája egy olyan ízvilágot ad, ami után egyetlen falat sem marad a tányérodon. Mi a titka? A házi készítésű pizza tészta, az ínycsiklandó pizzaszósz és a füstölt tofu, ami minden falatban igazi sajtos élményt nyújt. Mi kell még a tökéletes pizzához? Csak egy kis kreativitás! Nézd meg a receptet, és próbáld ki, hogy a konyhád új kedvence legyen!
Hozzávalók (4 adag pizza tésztához):
A tésztához:
- 500 g liszt
- 300 ml víz
- 20 g élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1 ek olaj (lehetőleg olíva, a tészta állagát is befolyásolja de napraforgóval is elkészíthető)
- Opcionálisan oregano és fokhagymasó a tésztába (én most nem tettem)
- 100-150 g liszt a gyúráshoz, nyújtáshoz
A pizzaszószhoz:
- 1 ek olaj
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk oregano
- 1 tk bazsalikom
- Só, bors ízlés szerint
- Egy darabka szár zeller (ízletesebb lesz tőle)
- 800 g házi hámozott paradicsom befőtt (ha boltit használsz akkor bőven elég 400 g konzerv a 4 pizzához én több szószt szoktam amit később elhasználok másra.)
- Ha savas a paradicsom, 1-2 tk cukor
- Ha túl híg a szósz, 1 tk keményítő
A feltét 1 pizzához:
- 60-70 g pizzaszósz
- 35-40 g reszelt sajt vagy vegán sajt vagy el is hagyható és helyettesíthető kis sörélesztő pehely és plusz olíva olaj hozzá adásával hisz a füstölt tofu alapból sajtos jelleget ad neki.
- 150 g főtt tavaszi zöldségkeverék
- 30 g lila hagyma
- 90 g felkockázott vagy morzsolt füstölt tofu
Elkészítés:
1. Kelt tészta készítése: Langyosítsuk meg a vizet, majd keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Fedjük le, és hagyjuk felfutni. Egy dagasztótálba tegyük az 500 g lisztet, öntsük hozzá az élesztős keveréket, adjuk hozzá az olajat és a sót, majd kezdjük el dagasztani. Ha kézzel dolgozunk, 20-30 perc szükséges. A tészta kicsit lágy lesz, de ne aggódjunk, a kelesztés után tökéletes lesz. Ha gyorsan szeretnénk keleszteni, a sütőt 40 fokra állítjuk, letakarjuk konyharuhával, és 30 perc alatt megkel. Normál esetben körülbelül 1 óra szükséges a kelesztéshez.
2. Pizzaszósz készítése: Olajon dinszteljük meg a vöröshagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a szár zellert és a fűszereket. Öntsük rá a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és főzzük össze 10-15 percig. Pürésítsük botmixerrel, és ha a szósz túl híg, sűrítsük egy kevés keményítővel, hogy sűrűbb állagot kapjunk vagy főzzük tovább és magától is sűrűsödni fog ahogy párolog a víz belőle.
3. Tészta formázása és feltét készítése: Amikor megkelt a tészta, osszuk 4 egyenlő részre, majd formáljuk gombócokká. Melegítsük elő a sütőt a maximum hőmérsékletre (250 fok), légkeveréses üzemmódban. A gombócokat takarjuk le konyharuhával, hogy ne száradjanak ki. Egy sütőpapírral bélelt tepsire nyújtsuk ki a tésztát (kb. 30-35 cm átmérőjű pizzákat készítünk), majd kenjük meg házi pizzaszósszal, szórjuk meg reszelt sajttal vagy vegán sajttal. Tetejére tegyünk a főtt zöldséget, lilahagymát és füstölt tofut. Sózzuk meg, majd sütjük 6-7 percig.
4. Tálalás: Miután a pizza elkészült, szeleteljük fel, és tálaljuk a családnak vagy barátoknak. A többi gombócból 30-35 cm átmérőjű pizzákat készíthetünk, különféle feltétekkel, mint ananász, tofu, jackfruit, bab, csicseriborsó – az ízlésünk szerint!
Tápanyagtartalom (1 szelet pizza, ha 8 részre vágjuk):
- Kalória: 142 kcal
- Zsír: 4 g
- Fehérje: 6 g
- Szénhidrát: 20 g
Ez a pizza tökéletes választás egy ínycsiklandó és tápláló étkezéshez. Próbáld ki a családoddal, és garantáltan elnyeri a tetszésüket!
Ez a pizza jól beilleszthető fogyókúrás étrendbe is, hisz 2 szelet, mellé egy jó saláta, leves és még valami kis desszert is bele fog férni úgy hogy 500 kalória alatt tudj maradni. Próbáld ki te is!
Nyilatkozat:
Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!
A jelen blogon található tartalmak kizárólag információ tájékoztató és oktatási célokat szolgálnak. Az itt közölt tartalmak saját tapasztalataimon, kutatásaimon és nyilvánosan elérhető szakirodalmi forrásokon alapul, és nem minősül egészségügyinek, dietetikai vagy orvosi tanácsadásnak.
Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (vízjellel ellátott), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen
Megjegyzések