Ha egy igazán ízletes, kalóriaszegény és egzotikus fogást keresel, akkor a Hawai tofu szelet fokhagymás sült krumplival kitűnő választás! A sült ananász és az édes-savanykás szósz kombinációja feldobja a ropogós tofut, miközben a rukkolás paradicsomsaláta frissességet ad az ételnek. Ráadásul mindez 500 kalória alatt marad!
Hozzávalók (2 főre)
-
180 g tofu
-
2 szelet ananász (200 g)
-
1 tk tahini
-
1 ek padthai vagy édes chili szósz
-
1 ek tamarind szósz
-
1 tk kukorica vagy tápióka keményítő
-
1 ek olaj
-
500 g burgonya
-
1 gerezd fokhagyma
-
Só, bors
-
1-2 g magkeverék (opcionális)
-
30 g paradicsom
-
20-30 g rukkola
-
Pár csepp olaj és citromlé a salátához
Elkészítés
-
A burgonya előkészítése:
-
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben előfőzzük.
-
-
A tofu és ananász sütése:
-
A tofut hosszában két szeletre vágjuk, papírtörölközővel leitatjuk róla a nedvességet.
-
Enyhén megforgatjuk keményítőben.
-
1 evőkanál olajat hevítünk serpenyőben, majd a tofut és a 2 szelet ananászt aranybarnára pirítjuk.
-
-
A burgonya pirítása:
-
A visszamaradt olajban a burgonyát és a zúzott fokhagymát átpirítjuk.
-
Sózzuk, borsozzuk.
-
-
Az egzotikus öntet elkészítése:
-
A tahinit, a padthai/chili szószt és a tamarind szószt alaposan elkeverjük.
-
-
Tálalás:
-
A tofut tányérra helyezzük, a tetejére egy szelet sült ananászt teszünk és meglocsoljuk a szósszal.
-
Mellé helyezzük a pirított burgonyát.
-
A rukkolát, paradicsomot kevés olajjal és citromlével meglocsoljuk, majd a fogáshoz adjuk.
-
Egy csipet magkeverékkel megszórva tálalhatjuk.
-
Egy adag tápértéke: (150 g sült burgonya, 1 szelet tofu, 1 ek szósz, 1 szelet ananász és a salátára 3 g olaj és 1-2 g magkeverékkel számolva)
-
Kalória: 493 kcal
-
Fehérje: 19 g
-
Szénhidrát: kb. 58 g
-
Zsír: kb. 19 g
A hawaii ízek története
A sült ananász és a tofu kombinációja nem véletlenül lett népszerű. Az ananászt a 18. században hozták Hawaii-ra, ahol hamarosan az egyik legfontosabb exportcikk lett. Az ananászos csirke a 20. század közepén vált igazán ismertté, az édes-savanyú ízek kedvelői körében.
Hogyan került az ananász a pizzára?
A híres "Hawaii pizza" nem Hawaii-ról származik, hanem Kanadából. Egy görög bevándorló, Sam Panopoulos 1962-ben kísérletezett a pizzával, amikor ananászt tett rá, amely meglepően népszerű lett. Az elnevezés a konzerv ananász márkájáról származik.
Hawaii módra Magyarországon
Magyarországon a "hawaii" kifejezést leggyakrabban ananászt tartalmazó ételekre használják, legyen az pizza, csirke vagy egy egzotikus tál. Az ananász és az édes-savanyú kombináció egyre népszerűbb a vegán ételekben is, mint ez a hawai tofu recept.
Készítsd el ezt az ízletes, 500 kcal alatti fogást, és élvezd az egzotikus ízeket bűntudat nélkül!
Nyilatkozat:
Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!
A jelen blogon található tartalmak kizárólag információ tájékoztató és oktatási célokat szolgálnak. Az itt közölt tartalmak saját tapasztalataimon, kutatásaimon és nyilvánosan elérhető szakirodalmi forrásokon alapul, és nem minősül egészségügyinek, dietetikai vagy orvosi tanácsadásnak.
Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (vízjellel ellátott), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen
Megjegyzések