Ha egy igazán tápláló, fehérjedús és magyaros ízvilágú alacsony kalóriás fogásra vágysz, próbáld ki ezt a szójakocka pörköltet savanyú káposztával! A szójakocka gazdag növényi fehérjében, a savanyú káposzta pedig tele van bélflórát támogató, emésztést segítő tápanyagokkal.
Hozzávalók a szójakocka pörkölthöz:
- 1 ek olaj
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- Fél db répa
- Fél TV paprika
- 1 paradicsom (héj nélkül)
- 30-40 g szárzeller
- 1 tk vegeta
- Fél tk majoranna
- 1/4 tk melasz (opcionális)
- Fél tk sötét szójaszósz
- Fél tk cukor
- Só, bors ízlés szerint
- 1-2 ek vörösbor
- 1 csapott ek sörélesztő pehely (opcionális)
- 2 tk fűszerpaprika
- Csipet kömény
- Fél tk mustár
- 1 csomag (10 dkg) száraz szójakocka
- kb. 4-5 dl víz
Hozzávalók a káposztás alaphoz:
- 1 ek olaj
- 1 vöröshagyma
- 800 g savanyú káposzta
- 1 babérlevél
- 1 tk vegeta
- 1 tk majoranna
- 1 tk pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 50 g rizs
- kb. 1 l víz
Tálaláshoz:
- Tejföl vagy növényi tejföl
Elkészítés:
1. Szójakocka pörkölt alap elkészítése
- Az optimális állag érdekében áztasd be a szójakockát előző este. Ha erre nincs idő, legalább 1 órát hagyd langyos vízben állni.
- Egy edényben hevítsd fel az olajat, majd dinszteld meg a finomra vágott hagymát, a reszelt répát, a zellert és az apróra vágott fokhagymát.
- Add hozzá a fűszereket (vegeta, majoranna, kömény, fűszerpaprika), majd a héj nélküli paradicsomot és a paprikát.
- Engedd fel kb. 500 ml vízzel, majd főzd legalább 30-40 percig, amíg az ízek össze nem érnek.
- Botmixerrel turmixold simára.
- Közben egy másik edényben főzd meg a szójakockát vegetás vagy fokhagymás vízben, majd szűrd le, nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot.
- Tedd a szójakockát a pörköltalapba, adj hozzá egy kevés vörösbort és főzd össze további 10 percig.
2. Káposztás alap elkészítése
- Egy edényben hevítsd fel az olajat, majd dinszteld meg a hagymát.
- A káposztát érdemes átöblíteni, ha nem szereted túl savanyún.
- Add hozzá a babérlevelet, a fűszereket, majd önts rá annyi vizet, hogy ellepje.
- Szórd bele a rizst (ez fogja besűríteni az ételt rántás helyett).
- Főzd kb. 30-40 percig, amíg a rizs megpuhul és a káposzta összeér az ízekkel.
- Végül keverd össze a kész pörköltalappal.
3. Tálalás
A kész ételt tejföllel vagy vegán tejföllel tálalhatod. Ha kedveled a füstös ízeket, adhatsz hozzá folyékony füstöt, füstölt sót vagy füstölt paprikát vagy akár egy kis chilivel is fel lehet dobni.
Tápérték (1 adag tejföl nélkül 400 g) *(ha az össz súly 1880-2000 g elpárolgást is figyelembe véve)
- Kalória: ~215 kcal
- Fehérje: ~15 g
- Szénhidrát: ~30 g
- Zsír: ~6 g
- 1 ek tejföl: ~30-40 kcal
Jó étvágyat! 😊
Nyilatkozat:
Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!
A jelen blogon található tartalmak kizárólag információ tájékoztató és oktatási célokat szolgálnak. Az itt közölt tartalmak saját tapasztalataimon, kutatásaimon és nyilvánosan elérhető szakirodalmi forrásokon alapul, és nem minősül egészségügyinek, dietetikai vagy orvosi tanácsadásnak.
Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (vízjellel ellátott), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen
Megjegyzések