Hozzávalók (3 adaghoz):
- 200 g fermentált köles
- 1 citrom reszelt héja
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 evőkanál cukor
- 20 g mazsola
- 3 db zsemle
- 2 dl mandulatej
- 20 g margarin
- 1 evőkanál vegaföl (opcionális)
A köles fermentálása:
- A kölest 5-7 alkalommal alaposan átöblítjük.
- Egy befőttes üvegbe tesszük, majd szűrt vagy forralt vízzel felöntjük.
- Hozzáadunk 4 szem mazsolát, az üveget lezárjuk, de naponta egyszer kissé megnyitjuk, hogy a felesleges gázok távozhassanak.
- 5 nap elteltével eltávolítjuk a mazsolát, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
- Ízesítjük vaníliás cukorral, cukorral, mazsolával, citromlével, citromhéjjal és vegaföllel (ha használunk).
Elkészítés:
- A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket óvatosan kiszedjük.
- A zsemléket egy pillanatra mandulatejbe mártjuk, hogy kissé megpuhuljanak.
- A köles túrókrémet három egyenlő részre osztjuk, majd a zsemlékbe kanalazzuk.
- Visszahelyezzük a zsemlék tetejét, majd mindegyikre egy kis darabka margarint teszünk.
- Előmelegített 180°C-os sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tápérték (1 db töltött zsemle ~311 g):
- Kalória: 514 kcal
- Fehérje: 13 g
- Szénhidrát: 94 g
- Zsír: 9 g
Ez a vegán töltött zsemle tökéletes választás azok számára, akik egy egészséges, mégis laktató és ízletes növényi alapú édességet szeretnének kipróbálni. Kóstold meg te is, és élvezd a fermentált köles túró egyedi ízét!
Tipp: ha súlyproblémáid vannak akkor ne fogyassz ilyen típusú ételeket napi szinten s ha nincsenek súlyproblémáid akkor sem javaslom mert finomított cukros desszertek rendszeres napi szintű fogyasztása nem egészséges. Alkalmanként hetente 1-2x fél adag még bele férhet megfelelő rost és fehérjebevitel mellett. Csökkentheted a szénhidrátok gyors felszívódását azzal ha étkezés előtt egy kevés friss zöldséget fogyasztasz humusszal vagy 1 teáskanál útifű maghéjból készült zselét iszol étkezés előtt 15-20 perccel.
Nyilatkozat:
Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!
A jelen blogon található tartalmak kizárólag információ tájékoztató és oktatási célokat szolgálnak. Az itt közölt tartalmak saját tapasztalataimon, kutatásaimon és nyilvánosan elérhető szakirodalmi forrásokon alapul, és nem minősül egészségügyinek, dietetikai vagy orvosi tanácsadásnak.
Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (vízjellel ellátott), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen
Megjegyzések