Ha szereted a gazdag, fűszeres leveseket, de egy könnyedebb, otthon is elkészíthető változatot keresel, akkor ez a hamis ramen 2.0 tökéletes választás! Ebben a receptben a hagyományos ramen karakteres ízvilágát ötvözzük növényi alapanyagokkal, így vegán verzióban is élvezheted.
Hozzávalók
-
100 g főtt rizstészta fejenként tálaláshoz
-
1 db közepes vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 ek olaj
-
1 kis darab friss gyömbér
-
Fél szárzeller és zellerlevél, esetleg zeller gumó
-
2 ek sötét szójaszósz
-
1 ek vegeta (adalékmentes)
-
1 tk piros curry paszta (vagy 1 ek osztriga- és halszósz, ha nem vegán változatot készítesz)
-
1 tk kínai ötfűszer keverék (vagy szecsuáni bors, szegfűszeg, csillagánizs, fahéj, szegfűbors kombinációja késhegynyi mindből)
-
1 csipet sörélesztő pehely
-
Só, bors, chili ízlés szerint
-
100 g blansírozott csíkokra vágott répa tálaláshoz személyenként
-
100 g kínai kel (blansírozva) tálaláshoz személyenként
-
1 db újhagyma tálaláshoz személyenként
-
50 g marinált tofu tálaláshoz személyenként
-
2 ek chili szósz (pl. Crying Tiger thai, Piri Piri spanyol vagy Erős Pista)
-
2 ek padthai szósz (vagy helyette édes chili szósz)
-
2 ek tamarind szósz
-
2 ek szezámmag
-
1 db főtt tojás személyenként (opcionális, vegán verzióban plusz tofu vagy pirított csicseri lehet)
Elkészítés
1. A tofu marinálása
A tofut kockázd fel, majd keverd össze a chili szósszal, padthai szósszal, tamarind szósszal és a szezámmaggal. Hagyd állni legalább 1 órát, hogy az ízek jól összeérjenek. Pici ecetet is tehetsz bele hogy pikánsabb legyen.
2. A leves alapja
Egy lábosban hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg a vöröshagymát, fokhagymát és a gyömbért. Add hozzá a szárzellert, szójaszószt, fűszereket és a curry pasztát (ha van). Öntsd fel kb. 2 liter vízzel, majd főzd legalább 30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
3. A tészta és a zöldségek elkészítése
Közben főzd ki a rizstésztát vagy a kedvenc tésztádat. A répát és a kínai kelt blansírozd (rövid időre tedd forrásban lévő vízbe, majd szűrd le). Ha tojást is használsz, főzd meg keményre.
4. Tálalás
Egy tálba tegyél 100 g főtt rizstésztát, egy egész főtt tojást (ha nem vegán verzió), 100 g blansírozott répát, 100 g blansírozott kínai kelt és 50 g marinált tofut. Szórd meg újhagymával, majd merj rá kb. 3 dl leszűrt levest. Forrón tálald extra chili szósszal ízlés szerint.
Tápérték (1 adag)
(ha 100 g főtt rizs tészta, 1 főtt tojás, 100 g répa, 100 g kínai kel, 50 g marinált tofu, 1 újhagyma és 3 dl lével számolunk)
-
Kalória: 380 kcal
-
Fehérje: 19 g
-
Szénhidrát: 50 g
-
Zsír: 11 g
Ez a hamis ramen 2.0 tökéletes választás egy tápláló, ízekben gazdag étkezéshez alacsony kalóriás fogyás barát és teltség érzetet adó rostokban gazdag étel. Próbáld ki, és élvezd az ázsiai konyha varázsát saját otthonodban!
Nyilatkozat:
Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!
A jelen blogon található tartalmak kizárólag információ tájékoztató és oktatási célokat szolgálnak. Az itt közölt tartalmak saját tapasztalataimon, kutatásaimon és nyilvánosan elérhető szakirodalmi forrásokon alapul, és nem minősül egészségügyinek, dietetikai vagy orvosi tanácsadásnak.
Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (vízjellel ellátott), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen
Megjegyzések