Vegán töltött gömbcukkini paradicsom mártással – Ínycsiklandó mexikói ízek vegetáriánus és vegán opcióval


A mexikói és magyar konyha meglepően sok hasonlóságot mutat: mindkettő előszeretettel használ paprikát és fűszeres.

A mexikói és magyar konyhában közös, hogy mindkettő előszeretettel használ friss zöldségeket, hüvelyeseket és paprikaféléket. A mexikóiak alapélelmiszere a kukorica, amely a magyar konyhában is megjelenik puliszka vagy kukoricaliszt formájában. A tartalmas, zöldségekben gazdag levesek – mint a mexikói fekete babos leves és a magyar bableves – szintén hasonlóságot mutatnak. Mindkét kultúra kedveli a fermentált ételeket, például a mexikói savanyított jalapeñót és a magyar kovászos uborkát, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre.

Töltött gömbcukkini 

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 1 db (kb. 300 g) gömbcukkini vagy normál cukkini

  • 100 g tofu (morzsolva)

  • 1 tk paradicsomsűrítmény

  • 100 g mexikói zöldségkeverék

  • 100 g főtt quinoa (helyettesíthető rizzsel, kuszkusszal vagy bulgurral)

  • 1 szál szárzeller (aprítva)

  • 1 ek olaj (picivel kevesebb is elég)

  • ½ tk római kömény

  • Piripiri szósz vagy Erős Pista ízlés szerint

  • Só, bors ízlés szerint

  • ½ tk fokhagymapor

Elkészítés

  1. A cukkini előkészítése: Vágjuk félbe a cukkinit, kanalazzuk ki a belsejét, majd kenjük meg olajjal. Sózzuk, borsozzuk, hintsük meg fokhagymaporral, és süssük elő 180°C-on kb. 15 percig.

  2. Töltelék elkészítése: Közben egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a morzsolt tofut. Adjuk hozzá az apróra vágott szárzellert és a mexikói zöldségkeveréket cukkini belsejét, majd fűszerezzük római köménnyel, sóval, borssal, fokhagymaporral és paradicsomsűrítménnyel.

  3. Quinoa hozzáadása: Amikor a zöldségek kissé megpuhultak, keverjük hozzá a főtt quinoát. Ízesítsük piripiri szósszal vagy Erős Pistával.

  4. Töltés és sütés: Töltsük meg az elősütött cukkinit a keverékkel, majd szórjuk meg sörélesztőpehellyel elkevert mandulaliszttel vagy sajttal. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük aranybarnára kb. 15-20 perc alatt.

Tippek és variációk:

  • Ha érzékeny vagy a szójára használj tofu helyett fekete vagy vörös babot.

  • A quinoa helyett használhatsz rizst, bulgurt vagy kuszkuszt.

  • Nem vegán változatban reszelt sajtot is szórhatsz a tetejére.

     

Egyszerű és ízletes paradicsommártás recept 

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 1 ek olaj

  • 1 ek liszt

  • 1 nagy ek (kb. 30-40 g) paradicsomsűrítmény

  • Só, bors ízlés szerint

  • ½ tk fokhagyma-granulátum vagy 1 gerezd fokhagyma (zúzva)

  • 2-2,5 dl víz (igény szerint állítható)

Elkészítés

  1. Rántás elkészítése: Egy kis lábasban hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk világos aranybarnára.

  2. Fokhagyma hozzáadása: Ha friss fokhagymát használunk, azt az olajra tegyük rá még a liszt előtt, hogy kiadja az aromáját.

  3. Alap felöntése: Öntsük fel fokozatosan vízzel, közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen.

  4. Paradicsomsűrítmény és fűszerek: Adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt, majd sózzuk, borsozzuk, és szórjuk bele a fokhagymaport, ha azt használunk.

  5. Főzés: Alacsony hőfokon kevergessük még 3-5 percig, amíg a mártás besűrűsödik és krémes állagú lesz.

Tálaláshoz 

  • 150 g főtt burgonya személyenként héjában főzve vagy hámozva akár sütve ahogy jobban szereted. 

Tápérték 1 adagban: (150 g főtt burgonya mártás fele + töltött cukkini fele)

  • 497 kcal 
  • 56 g ch 
  • 20 g zsír 
  • 21,5 g fehérje 

Ez a recept támogatja a fogyásod, az életmód váltásod hisz sok zöldséget tartalmaz magas a fehérje tartalma és rost dús.

Nyilatkozat:

Ez a bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vagy dietetikus tanácsadást. Kérdés esetén konzultálj szakképzett szakemberrel!

A jelen blogon található tartalmak kizárólag információ tájékoztató és oktatási célokat szolgálnak. Az itt közölt tartalmak saját tapasztalataimon, kutatásaimon és nyilvánosan elérhető szakirodalmi forrásokon alapul, és nem minősül egészségügyinek, dietetikai vagy orvosi tanácsadásnak.

 Jogi nyilatkozat: A weboldalon található cikkek, receptek, szövegek és képek szerzői jogi védelem alatt állnak. Ezeket kizárólag az eredeti URL megjelölésével lehet közösségi oldalakon megosztani. A tartalmak engedély nélküli másolása, módosítása vagy máshol történő közzététele tilos. Minden jog fenntartva. A cikkekben szereplő képek forrása vagy saját fotó (vízjellel ellátott), vagy a Leonardo.ai által generált kép. A szerzői jogok megsértése jogi következményeket vonhat maga után. Amennyiben engedélyt szeretnél kérni a tartalmak felhasználására, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot a flexiveganbalance@gmail.com címen

 

 

 

Megjegyzések